Ιστορία:
Το όνομα του νησιού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το στρατηγό Άνδρο από την Κρήτη, μυθικό οικιστή της μινωικής περιόδου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ανεπτυγμένων οικισμών από τους μυκηναϊκούς χρόνους ή και παλαιότερα. Πρωτεύουσα της Άνδρου κατά τη διάρκεια της κλασσικής εποχής ήταν η Παλαιόπολη. Η ευημερία της περιόδου αυτής φαίνεται από την πλούσια νομισματοκοπία. Σχετικά ευρήματα μαζί με τον Ερμή της Άνδρου φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα. Η Ανδρός, ακολουθώντας μαζί με τα άλλα νησιά του Αιγαίου τη μοίρα της ηπειρωτικής χώρας, βρέθηκε διαδοχικά υπό την κατοχή των Ρωμαίων, των Φράγκων, των Οθωμανών ,των Βυζαντινών και των Τούρκων. Στις 10 Μάιου 1821 ο Θεόφιλος Καϊρης ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και έτσι σηματοδοτείται η νεότερη ιστορία του νησιού.
Γεωγραφία:
Η Ανδρός έχει έκταση 379,7 τ.χλ και το μήκος των ακτών της είναι 176 χιλιόμετρα. Κυριότερα όρη και κορυφές είναι οι Άγιοι Σαράντα ,το Πέταλο , το Κούβαρο ή Κουβάρα , ο Γερακώνας ή Γερακώνες και νότια η Ράχη με κορυφή τον Προφήτη Ηλία.
Αν και δεν υφίστανται μεγάλοι ποταμοί η Άνδρος είναι πλούσια σε πηγές, ρέματα και χείμαρρους που το καλοκαίρι οι περισσότεροι στερεύουν. Η Άνδρος μπορεί να μην έχει πεδιάδες, έχει όμως εύφορες κοιλάδες κατάσπαρτες κυρίως με εσπεριδοειδή. Το σύνηθες κυνήγι στο νησί αποτελούν αγριοπερίστερα, πέρδικες και λαγοί. Το υπέδαφος της Άνδρου περιέχει κοιτάσματα μεταλλευμάτων μαγγανίου, χρωμίου, αργυρούχου μολύβδου, αντιμονίου, ψευδαργύρου, χαλκού, νικελίου, και κυρίως σιδήρου. Το κλίμα της Άνδρου είναι καθαρά μεσογειακό. Πολλοί κάτοικοι του νησιού στράφηκαν στη ναυτιλία. Τα κτίσματα στην Άνδρο δεν υπακούουν στους τυπικούς κανόνες της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς στο νησί συνυπάρχουν τόσο παραδοσιακά όσο και νεοκλασσικά κτίσματα.
Αξιοθέατα:
Πολλά τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης όταν φτάσει στην Άνδρο. Χαρακτηριστικός ο Πύργος του Αγίου Πέτρου που είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πόλη της Άνδρου που άκμασε από την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Σήμερα είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί καταρράκτες των Κυκλάδων. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου. Σήμερα στο κάστρο, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Όμως πάνω απ’ όλα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο. Στην Άνδρο λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα περίπου 150 νερόμυλοι. Στο νησί υπάρχουν και ατμοκίνητοι αλευρόμυλοι, ανάμεσα στους οποίους και ανεμόμυλοι οριζόντιας φτερωτής, τύπος ιδιαίτερα σπάνιος στην Ελλάδα.
Δραστηριότητες:
Η Άνδρος διαθέτει δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Αν προτιμάτε τη νύχτα, το νησί θα σας αποζημιώσει. Για όσους αναζητούν περισσότερο οικολογικές δραστηριότητες, ακολουθώντας κάποιο παλιό, παραδοσιακό μονοπάτι, θα ανακαλύψουν μια άγνωστη πλευρά του νησιού, με άφθονα νερά, νερόμυλους και ανεμόμυλους, όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και μια απαράμιλλη φύση. Έμπειροι οδηγοί θα σαςξεναγήσουν σε μια πεζοπορία προς την απόλαυση.
Η Ανδρος προσφέρεται επίσης για ιστιοπλοϊα και ιστιοσανίδα (windsurf).
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Άνδρο χαρακτηρίζουν το νησί ως πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκθέσεις διεθνούς κύρους, που συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών ενώ το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως οργανώνει εικαστικά και μουσικά δρώμενα με την επωνυμία «Πλόες».
Η Άνδρος προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για πηγαίο κέφι και διασκέδαση στα πάμπολλα τοπικά πανηγύρια, όπου ο συρτός και ο μπάλος κρατούν μέχρι το πρωί. Τα κυριότερα Πανηγύρια της Άνδρου είναι:
• Της Αγίας Μαρίνας ( 17 Ιουλίου )
• Της Παναγίας στο Κόρθι (15 Αυγούστου),
• Της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου),
• Της Αγίας Παρασκευής στο Φελλό (26 Ιουλίου),
• Του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου),
• Του Αγίου Φανουρίου στον Όρμο Κορθίου (27 Αυγούστου),
• Του Αγίου Φιλίππου στο Μπατσί (14 Νοεμβρίου),
• Της Αγίας Τριάδας στο Πάνω Κόρθι,
• Τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου),
• Της Παναγίας Τρομαρχιανής στη Μονή Τρομαρχιών τη Δευτέρα του Πάσχα.
Προϊόντα:
Η ‘Ανδρος είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα. Από τα ονομαστά τυροκομικά της, τα πιο γνωστά είναι η αρμεξιά, το χλωρό, ο μανούσος και το βωλάκι. Επίσης, παράγει νόστιμα λουκάνικα και άλλους χοιρινούς μεζέδες, όπως χοιρομουρίδα και σίσιρα, λαρδί ή πασπαλά, τσιγαρίδα, σισιρόπιτα, ζηλαδιά ή πηχτή.
Φημισμένα είναι και τα αμυγδαλωτά της με το ανθόνερο, τα καλισούνια, το παστέλι, φτιαγμένο με το περίφημο θυμαρίσιο μέλι της Άνδρου. Άλλο ανδριώτικο γλυκό είναι οι παστελαριές, που φτιάχνονται με ξερά σύκα και κανέλα, παστιτσάκια και γλυκά του κουταλιού με το πιο ιδιαίτερο τον Λεμονανθό. Η Άνδρος παράγει καλό κρασί και προϊόντα από τον μούστο, όπως πετιμέζι, μουσταλευριά, «ξερή», σουτζούκια. Από ποτά δοκιμάστε επίσης τη σουμάδα και το πότζι, ρακί με μέλι.
Πως να φτάσετε:
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ραφήνας.
Τηλ. Λιμεναρχείου Ραφήνας: (+30) 22940 22300
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Λαυρίου.
Τηλ. Λιμεναρχείου Λαυρίου: (+30) 22920 25249
Χρήσιμα Τηλέφωνα:
Λιμεναρχείο Άνδρου: (+30) 22820 71213
Αστυνομία Άνδρου: (+30) 22820 22307
Κέντρο υγείας Άνδρου: (+30) 22820 22222